Šećerna bolest (Diabetes Mellitus)
22. septembra 2018.
Genetički skrining – 30 gena
22. septembra 2018.
Pogledajte sve

Helicobacter pylor-neinvazivne metode dijagnostike

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori  (H. pylori)je bakterija koja se nastanjuje u sluznici gastrointestinalnog trakta. U preko 90% slučajeva uzročnik je nastanka čira na dvanaestopalačnom crevu i do 80% na želucu i to je jedna od najčešćih infekcija u humanoj populaciji. Osobe inficirane ovom bakterijom imaju 2 do 6 puta veću šansu da obole od karcinoma želuca i određenih vrsta limfoma.

Do 1982 godine, kada je otkrivena ova bakterija, nastanak čira na želucu se uglavnom povezivao sa stresom, lošim navikama u ishrani i nezdravim načinom života. Terapijom su ublažavani simptomi obolenja, ali infekcija nije lečena. Sada, kada je uzročnik poznat, antibiotskom terapijom infekcija se može uspešno izlečiti.

Put prenosa H. pylori sa sigurnošću nije dokazan, ali sve ukazuje na to da se uzročnik među humanom populacijom prenosi oralno-oralnim I fekalno-oralnim putem.

Definitivna dijagnoza se može postaviti gastroskopijom, nalazom H. pyloriu isečcima sluznice želuca, ali pošto je ovo invazivna metoda, retko se primenjuje u rutinskoj dijagnostici.

Neinvazivne metode dokazivanja infekcije uzrokovane H. pylori:

Helicobacter pyloriizdisajni test

Predstavlja brzi, neinvazivni način detekcije prisustva aktivne infekcije, a primenjuje se i kod pacijenata koji su bili na terapiji u cilju provere njene  uspešnosti. Test koristi izdahnuti vazduh pacijenta, a princip testa se zasniva na sposobnosti bakterije H. pylori da svojim enzimima  metaboliše ureu, a proizvod ovog procesa je ugljen dioksid. 65% ovako nastalog ugljendioksida dospeva u pluća i eliminiše se izdahnutim vazduhom. Ovi testovi su veoma precizni I jednostavni za izvođenje.

Da bi se dobili pouzdani rezultati, pre izvođenja testa neophodna je priprema pacijenta: najmanje mesec dana pacijent ne sme koristiti antibiotike i preparate bizmuta; najmanje nedelju dana ne sme biti na terapiji  inhibitorima protonske pumpe (Omeprol, Controlock, Nolpaza, Lanzul, Nexium…itd);  pacijent ne sme jesti najmanje 6 sati pre izvođenja testa.

Ukoliko se ne ispoštuju ovi zahtevi može se dobiti lažno negativan rezultat.

Dokazivanje antigena Helicobacter pyloriu stolici

PrisustvoH. pylorimože se utvrditi brzim, visoko senzitivnim i neinvazivnim testom za kvalitativnu detekciju antigena ove bakterije u uzorku stolice. Pošto na aktivnost H. pyloriutiču antibiotska terapija, uzimanje inhibitora protonske pumpe i preparati bizmuta, test treba raditi najmanje 2 nedelje od završetka terapije. Uzorak stolice se do analize može čuvati 2 dana na temperaturi od 2-8oC.

Pozitivan rezultat testa ukazuje na prisustvo H. pyloriantigena u stolici i moguću gastrointestinalnu infekciju. Negativan rezultat znači da antigen nije detektovan, ali ne isključuje mogućnost infekcije ovom bakterijom.

Serološki testovi za određivanje antitela na H. pylori

Krv pacijenta može se testirati na prisustvo antitela na H.pylorikoja predstavljaju  imuni odgovor organizma na prisustvo bakterije. Ograničenje ovih testova je što  ne mogu sa sigurnošću razlikovati aktivnu infekciju od ranije izloženosti bakteriji jer se antitela godinama zadržavaju u cirkulaciji, te se ne može potvrditi da li je došlo do eradikacije (iskorenjivanja) uzročnika nakon primenjene terapije.

Preporuka:Obavezno konsultovati lekara koji će na osnovu kliničkih podataka preporučiti koju vrstu testa treba uraditi!