HIV
22. septembra 2018.
Virusni hepatitisi
22. septembra 2018.
Pogledajte sve

Detekcija i genotipizacija humanog papiloma virusa

HPV – Humani Papiloma Virus – uzročnik je najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce – HPV infekcije. Procenjeno je da se oko 50% seksualno aktivnih ljudi zarazi nekom vrstom ovog virusa u toku svog života. HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali može se preneti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom što znači da se HPV infekcija može preneti i pored korišćenja prezervativa.

HPV virus može uzrokovati dobroćudne promene – kondilome, ali i zloćudne promene – cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN) i karcinom grlića  materice.

Karcinom grlića materice drugi je najučestaliji karcinom kod žena. Ovaj karcinom gotovo je u potpunosti uzrokovan prisustvom HPV-a, posebno visokorizičnim podtipovima HPV-16 i HPV-18.

HPV detekcija podrazumeva dokazivanje prisustva HPV-a (Humanog Papiloma Virusa) a genotipizacija HPV-a  određivanje tipa prisutnog virusa. S obzirom na potencijal izazivanja zloćudnih promena (maligni potencijal), HVP viruse delimo na GENOTIPOVE VISOKOG RIZIKA za razvoj raka grlića materice i GENOTIPOVE NISKOG RIZIKA koji su prvenstveno odgovorni za pojavu kondiloma.

U zavodu za Laboratorijsku dijagnostiku Konzilijum detekcija i genotipizacija HPV virusa vrši se akreditovanom PCR metodom na komercijalnom IVD kitu.

Rezultat analize obuhvata:

  • HPV-16 (Detekcija prisustva genotipa HPV-16 koji se smatra virusom najvišeg rizika)
  • HPV-18 (Detekcija prisustva genotipa HPV-18 koji se smatra virusom najvišeg rizika)
  • Ostali HPV genotipovi visokog rizika (Detekcija prisustva jednog ili više od 16 najčešćih HPV genotipova iz grupe “Ostali HPV genotipovi visokog rizika”  26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82)
  • HPV 6/11 (Detekcija prisustva HPV genotipa 6 i/ili 11 koji su uglavnom odgovorni za razvoj polnih bradavica).

Uzorak za analizu je bris cervikalne sluznice ili uretralni bris u tečnom medijumu (Copan) a rezultati su gotovi za 10 dana.