NIFTY® test
3. septembra 2018.
Poremećaji ravnoteže vaginalnog mikrobioma i bakterijska vaginoza
22. septembra 2018.
Pogledajte sve

Screening trudnica na Streptococcus agalactiae ( Beta-hemolitički streptokok grupe B)

Beta hemolitički streptokok grupe B (BHS grupe B ili Streptococcus agalactiae) je bakterija koja normalno kolonizuje sluzokožu gastrointestinalnog i genitalnog trakta. Retko daje simptome kod odraslih, zdravih osoba, ali može uzrokovati infekciju i ozbiljno oboljenje kod trudnica i novorođenčadi.

Kod trudnica može izazvati infekcije urinarnog trakta, endometrijuma, amniona. Sa majke na bebu BHS grupe B se može preneti tokom trudnoće ili porođaja.

Infekcije ovom bakterijom su prema epidemiološkim podacima vodeći uzročnik oboljevanja i smrti beba. Kod novorođenčadi se može manifestovati kao rana bolest (0-6 dana života) i kao kasna bolest (7-90 dana života).

Infekcije kod bebe mogu biti površne i lokalizovane (konjuktivitis, pustule i sl.) ili češće, sistemske: zapaljenje pluća, sepsa, zapaljenje ovojnica mozga (meningitis) u prvih 24-48h života.

Najvažniji faktor rizika za infekciju ovom bakterijom jeste urogenitalna i gastrointestinalna kolonizacija trudnice sa BHS grupe B. Procenjeno je da oko 25% trudnica ima BHS grupe B u rektumu i vagini, pa se očekuje da se skriningom trudnica smanji broj novorođenčadi sa ovom infekcijom.

Prenatalna analiza na BHS grupe B primenjuje se u cilju otkrivanja prisustva ove bakterije u vagini i rektumu trudnice i utvrđivanja postojanja rizika da se infekcija prenese i na bebu. Skrining trudnica na prisustvo ove bakterije se preporučuje u periodu od 36-38 nedelje trudnoće. Ukoliko se porođaj očekuje pre 36 nedelje, takođe je preporučeno uraditi ovu vrstu skrininga.

Analiza se radi uzimanjem vaginalnog i rektalnog brisa koji se dostavlja laboratorji u roku od 2h, a ukoliko se koristi transportna podloga, rok je 48h. Nakon 2-3 dana dobija se rezultat, koji može biti negativan ili pozitivan. Ukoliko je rezultat pozitivan i beta-hemolitički streptokok grupe B potvrđen, primenjuju se odgovarajući protokoli lečenja u koje će Vas detaljnije uputiti nadležni ginekolog.