Trombofilije
Pogledajte sve

COVID-19 DIJAGNOSTIKA

U Laboratoriji Konzilijum možete uraditi test kojim se određuju ukupna antitela na SARS-CoV-2 (klase IgA, IgM, IgG), proizvođača Roche. Test se radi iz uzorka krvi, visoko specifičnom, automatizovanom metodom (imunohemiluminescencija), a rezultati se dobijaju istog dana. Cena testa je 1700 RSD.

Prema dosadašnjim saznanjima, serokonvezija (pojava antitela u krvi) se javlja najranije oko 5 dana od pojave simptoma infekcije za IgM antitela, odnosno za oko 5-7 dana za IgG antitela. Maksimalna serokonverzija (kada je najveća verovatnoća detekcije antitela) je za IgM 2-3 nedelje od izloženosti virusu, a za IgG antitela 3-6 nedelja. Podaci o IgA antitelima su za sada nedovoljno poznati.

Negativan rezultat testa na ukupna antitela za SARS-CoV-2 znači da osoba nije bila izložena virusu. Testiranje pre serokonverzije (u ranoj fazi infekcije) može dati negativan rezultat testa. Takođe, ukoliko se analiza radi u periodu nakon maksimalne serokonverzije, kada titar antitela opada, ona mogu biti ispod praga detekcije testa (nemerljiva).

Pozitivan rezultat testa na ukupna antitela za SARS-CoV-2 ukazuje na izloženost virusu (osoba ima ili je imala simptomatsku ili asimptomatsku infekciju).