Česta pitanja

1DA LI JE POTREBNO ZAKAZIVANJE?
Nije potrebno zakazivanje dolaska.
2ZA KOJE VREME SU GOTOVI NALAZI?
Biohemijski nalazi su gotovi istog dana. Za mikrobiološku analizu je potrebno min. 24 časa a u slučaju da su nađene patogene bakterije nalaz se čeka od 48 do 72h.
3DA LI IMATE PATRONAŽNU SLUŽBU I DA LI JE POTREBNO ZAKAZIVANJE?
Imamo dobro organizovanu patronažnu službu. Dolazimo svaki dan (sem nedeljom) prema dogovoru. Potrebno je nazvati i dogovoriti dolazak.
4DA LI JE POTREBNO DA SE KRV DA NATAŠTE?
Opšta je preporuka da se 24 časa pre uzimanja uzoraka ne treba izlagati teškim fizičkim naporima i ne konzumirati alkohol, a da najmanje 12 časova pre uzimanja uzorka ne treba konzumirati ništa od hrane i pića. Dozvoljeno je uzimati  samo vodu. Uzimanje hrane direktno utiče na rezultate analize šećera i masnoća u krvi.
5ZAŠTO TRAŽITE TOLIKO INFORMACIJA PRILIKOM PRIJEMA?
Podatke koje taražimo su naša zakonska obaveza. Pre svega moramo ispravno idetifikovati svakog pacijenta po prezimenu, imenu roditelja i njegovom imenu, datumu rođenja (JMBG), adresi, broju telefona. Pol i starost su značajni za tumačenje rezultata zbog različitih referentnih vrednosti kao i  podaci o lekovima koje uzimate ili ste uzeli, o alergiji na antibiotike i sl. Podatak o lekaru koji vas leči je bitan za hitnu komunikaciju u slučaju dobijanja kritičnih vrednosti.
6KAKO MOGU DA PREUZMEM REZULTATE?
Rezultate možete preuzeti lično ili putem e-maila i faksa. Rezultati se ne saopštavaju telefonom. Prilikom dolaska u laboratoriju recite osobi na prijemu na koji način želite da preuzmete rezultate.
7KOLIKO ĆU ČEKATI NA PRIJEM U VAŠOJ LABORATORIJI?
Zavisi od vremena dolaska. U periodu od 7 do 10 časova se čeka oko 10 min., a nakon toga ne više od 5 minuta. Na dužinu čekanja utiče  vreme potrebno za uzimanja podataka od pacijenata. U slučaju da imate otvoren karton (unapred upisani Vaši podaci)  vreme čekanja se značajno skraćuje (a ostvarujete i popust od 7,5% )
8DA LI MOŽE UZORAK ZA SPERMOGRAM DA SE DONESE U LABORATORIJU ?
Može, ali pod uslovom da možete da ga dostavite najkasniju u roku od 30 minuta od trenutka kada obezbedite uzorak. Zbog specifičnosti izrade analize, uzorke za ovu analizu dostaviti u laboratorije na sledećim adresama: Knjeginje Zorke 30 u Beogradu i Majke Jugovića 43 u Kruševcu.
9DAO SAM SPERMU NA ANALIZU I DOBIO SAM REZULTAT BEZ SPERMOCITOGRAMA. ZAŠTO SPERMOCITOGRAM NIJE URAĐEN?
Ukoliko je broj spermatozoida manji od 10.000.000 po ml ne radi se spermocitogram zato što bi zbog malog broja spermatozoida diferencijacija  bila nepouzdana.
10DA LI MOGU DA DONESEM URIN ZA URINOKULTURU U TOKU CELOG DANA?
Urinokultura se radi iz prvog jutarnjeg urina. Za urinokulturu, potrebno je da donesete urin u roku od 1 h od trenutka uzimanja, u međuvremenu mora da stoji u frižideru. Duže stajanje na sobnoj temperaturi može da utiče na razvoj bakterija i na pouzdanost rezultata.
11DA LI TREBA DA VAM KAŽEM DA SE BOJIM VAĐENJA KRVI I DA MOGU DA PADNEM U NESVEST?
Obavezno! Osoba koja Vam vadi krv mora imati takvu informaciju kako bi preduzela sve potrebne radnje pre nego što pristupi vađenju krvi, kao i da prati vaše stanje nakon vađenja krvi.
12NAKON KOG VREMENA OD UZIMANJA ANTIBIOTIKA MOGU DA DAM UZORAK NA ANALIZU?
Za pouzdanu dijagnostiku efikasnosti propisane terapije potrebno je da prođe minimum 4-5 dana  od poslednjeg dana uzimanja terapije pre nego što se uzme uzorak za mikrobiološko ispitivanje (brisevi, urin…) 
13DA LI MOGU DA DAM VAGINALNI BRIS NA ANALIZU ZA VREME  MS-A?
Vaginalni I cervikalni brisevi se ne uzimaju za vreme menstrualnog ciklusa zbog mogućeg prisustva sluzi i sekreta jer bi to uticalo na pouzdanost rezultata.
14U KOJOJ NEDELJI SE RADI ‘’DABL TEST’’ I ŠTA JE POTREBNO DA PONESEM SA SOBOM KADA DOLAZIM U LABORATORIJU?
Dabl test se radi od  9-te nedelje do 13-te nedelja + 6 dana trudnoće. Potrebno je sa sobom poneti: poslednji nalaz UZ I znati tačnu telesnu težinu.
15DA LI SE DABL (TRIPL, KVADRIPL) TEST MORA RADITI ISTOG DANA KADA JE URAĐEN ULTRA ZVUK?
Nije neophodnbo raditi istog dana.
16DO KOLIKO SATI MOGU DA DAM KRV ZA ANALIZU NA HORMONE ŠTITASTE ŽLEZDE?
U toku celog dana. Nije vezano za konzumiranje hrane.
17DA LI MOGU DA DAM KRV ISTOG DANA KADA SAM PRIMAO KONTRAST ZA SNIMANJE?
Ne postoje tačni podaci o tome, ali se preporučuje da se krv da tek nakon 2-3 dana.