Konzilijum

Streptococcus agalactiae, poznat još kao Beta – hemolitički streptokok grupe B (BHS), je bakterija koja normalno kolonizuje gastrointestinalni i genitalni trakt. Retko daje simptome kod odraslih, zdravih osoba, ali može uzrokovati infekciju i ozbiljno oboljenje kod novorođenčadi.

Kod  trudnica može izazvati infekcije urinarnog trakta, amnionitis, endometritis...Sa majke na bebu, BHS se može preneti tokom trudnoće ili u toku porođaja.

Infekcije ovom bakterijom su, prema podacima Centra za kontrolu bolesti u Atlanti (CDC), vodeći uzročnik oboljevanja i smrti beba. Kod novorođenčadi se može manifestovati kao rana bolest (0-6 dana) i kao kasna bolest (7-90 dana).

Infekcije kod bebe mogu biti površne i lokalizovane (konjuktivitis, pustule i sl.) ili, češće, sistemske: zapaljenje pluća, sepsa, zapaljenje ovojnica mozga (meningitis) u prvih 24-48h života.

Procenjeno je da oko 25% trudnica ima BHS u rektumu i vagini, pa se očekuje da će se uvođenjem skrininga trudnica na BHS, smanjiti broj novorođenčadi sa ovom infekcijom.

Najvažniji faktor rizika za infekciju ovom bakterijom jeste urogenitalna i gastrointestinalna kolonizacija sa Streptococcus agalactiae.

Prenatalna analiza (screening) na BHS primenjuje se u cilju otkrivanja prisustva ove bakterije u vagini ili rektumu trudnice i utvrđivanja postojanja rizika da se infekcija prenese i na bebu. Skrining trudnica na prisustvo ove bakterije se preporučuje u periodu od 35-37 nedelje trudnoće. Ukoliko se porođaj očekuje pre 35 nedelje, takođe je preporučeno uraditi ovu vrstu screening-a.

S obzirom da se radi o skriningu, osetljivost ove metode je značajno veća od standardnih bakterioloških analiza vaginalnih, odnosno cervikalnih briseva.

Rezultat skrininga na  Streptococcus agalactiae je gotov za 48-72h.

NOVE LABORATORIJE

Kralja Aleksandra Obrenovića 56.
Beograd, Mladenovac

+381 11 8231 957
Radnim danom od 8-14h
Subotom od 8-14h.
Pop Lukina 37/1
Valjevo

+381 014 291 931
Radnim danom od 7-19h
Subotom od 8-12h