Prenatalna dijagnostika
Trombofilije
Pogledajte sve

Detekcija i genotipizacija humanog papiloma virusa

HPV– Humani Papiloma Virus – uzročnik jenajčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce – HPV infekcije. Procenjeno je da se oko 50% seksualno aktivnih ljudi zarazi nekom vrstom ovog virusa u toku svog života. HPV se najčešće prenosi polnim odnosom, ali može se preneti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicomšto znači da se HPV infekcija može preneti i pored korišćenja prezervativa.

HPV može uzrokovati dobroćudne promene– kondilome, ali i zloćudne promene– cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN) i karcinom grlića  materice.

Šta izaziva karcinom grlića materice?

Karcinom grlića materice drugi je najučestaliji karcinom kod žena, i od njega u svetu godišnje oboli oko 500.000žena. Dugotrajne infekcije određenim tipovima HPV-a izazivaju skoro sve poznate slučajeve karcinoma grlića materice. Dokazano je da je u 99,8%slučajeva uzrokovan visokorizičnim podtipovima HPV-16 i HPV-18. Potencijalno, svaka žena je izložena riziku od infekcije humanim papiloma virusom. U Srbiji, svakog dana obole četiri, a jedna žena umre od karcinoma grlića materice.

Detekcija i genotipizacija humanog papiloma virusa

Detekcija HPV-a podrazumeva dokazivanje prisustva ili odsustva virusa u uzorku, bez informacije o prisutnom genotipu, dok genotipizacija omogućava određivanje tipa prisutnog HPV-a. Ova vrsta analize je sa kliničke strane veoma značajna sa obzirom na to da potencijal izazivanja zloćudnih promena (maligni potencijal) veoma varira između različitih grupa virusa. HPV delimo na genotipoveVISOKOG RIZIKA, koji su odgovorni za nastanak karcinoma grlića materice i genotipove NISKOG RIZIKA koji su prvenstveno odgovorni za pojavu polnih bradavica (kondiloma).

U našoj laboratoriji moguće je uraditi detekciju i genotipizaciju sledećih tipova HPV virusa:

  • HPV tip 16
  • HPV tip 18
  • Ostali HPV genotipovi visokog rizika(Detekcija prisustva jednog ili više od 16 najčešćih HPV genotipova:26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82)
  • HPV 6/11

 

Uzorak neophodan za analizu jecervikalni ili uretralni bris, a rezultati se čekaju do 10 dana.